Dit is
Het Gilde

Dit is Het Gilde

Het creëren en promoten van livemuziek in de breedste zin van het woord. Richt zich op opkomende artiesten en het verrijken van de Zwolse live muziekscene. Opgericht door Bouke Ansing, Aart de Gier en Florian van de Belt als creatief productiebureau waarbij muziek en de muzikant altijd centraal staan.

Ons team

Productieleider

Bouke Ansing

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is daar Bouke. Een hart voor muziek, ondernemen en crisismanagen maakt Bouke tot productieleider van Het Gilde. Streeft altijd naar het beste, denkt in luchtkastelen, maar is ook degene die ze daadwerkelijk bouwt. Klinkt er geen muziek, dan zorgen we wel dat er muziek klinkt.

Ik ben Bouke, productieleider en voorzitter bij Het Gilde. Ik maak, stuur aan, reflecteer en ben de beste in professioneel zeiken. Alles om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk gaat en iedereen het beste uit zichzelf haalt. Het allerleukste om te doen bij het Gilde is bezig zijn met andere muzikanten en hen verbazen. Als iemand met een plan komt waarvan ze denken dat het onmogelijk is, kan ik zeggen: dat gaan we doen! Zo kan je mensen echt een enorme stap verder helpen en laten zien dat de sky daadwerkelijk the limit is. Niets is te gek, alles kan, zolang je maar wil.

Ik ben altijd al met muziek bezig geweest. Op mijn achtste begon ik met drummen en op de middelbare school kwamen daar gitaar, basgitaar en piano bij. Ik zat vanaf het eerste moment al bij de plaatselijke harmonie en speel daar na 15 jaar nog steeds op slagwerk. Hier komt dan ook mijn grote liefde voor orkest- en blaasmuziek vandaan. In 2019 mocht ik meedoen als percussionist bij het Nederlands Studenten Jazz Orkest.

Toen ik vijftien jaar oud was, heb ik twee jaar lang in een muziekwinkel gewerkt. Hier leerde ik ontzettend veel muzikanten kennen uit de omgeving en leerde ik veel over muziek, gitaren, piano’s en meer. Daarna ben ik gaan werken in de horeca en heb ik juist erg veel geleerd over mensen. Ik heb in de horeca alles gedaan, garderobe, feestcafé, manager in een fastfoodrestaurant, ober, achter de bar en afwas.

Toen ik in Zwolle ging wonen, werken en studeren, begon ik ook met het programmeren van livemuziek in het Vliegende Paard. Daarnaast dirigeer ik nog steeds een orkest in kampen en heb ik twee jaar lang in het bestuur gezeten van het Nederlands Studenten Jazz Orkest, waarbij ik samen met vier andere studenten uit Nederland een complete tour door de grootste popzalen van Nederland organiseerde.

Door al deze verschillende dingen die ik heb gedaan, ben ik ontzettend goed geworden in een schakel spelen tussen verschillende mensen. Ik snap van heel veel dingen een beetje, waardoor ik geen specialist ben, maar wel iemand die kan verbinden. Ik luister, vat samen, vraag door en vertaal.

Zwolle is voor mij een stad met ontzettend veel potentie, alleen wordt deze potentie nog niet altijd benut. Ik hoop samen met Het Gilde die potentie om te zetten in succes.

bouke@hetgildezwolle.nl

Content creator

Florian van de Belt

Bassist, fervent theeliefhebber en de stille kracht achter alle videomontages op onze kanalen. Met zijn muzikale kennis, oplossend vermogen en bijna twee meter is hij letterlijk en figuurlijk een grote speler binnen Het Gilde.

Ik ben Florian en binnen het Gilde ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor alles wat er als content van het Gilde te zien is. Daarnaast ben ik derdejaars student Docent Muziek aan het conservatorium in Zwolle, muzikant en fervent theeliefhebber.

Ik ben in groep 5 begonnen als slagwerker bij mijn lokale muziekvereniging, en heb dus in orkestverband mijn eerste muzikale ervaring opgedaan. Toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat kochten mijn ouders een basgitaar. Dat bleek mij erg te liggen, en daarmee begon een nieuw onderdeel van mijn muzikale ontwikkeling. Ik kwam in een vriendenband waar we zelf nummers schreven, en uiteindelijk ben ik drie jaar lang bassist geweest van de Meander Bigband, waarmee ik ook op tournee ben geweest in Zuid-Afrika.

Door al deze ervaringen heb ik mogen zien hoe mooi en invloedrijk muziek kan zijn, en hoe muziek altijd zijn eigen weg vindt. Daarom vind ik het doel van het Gilde zo chill: het promoten van livemuziek in de breedste zin van het woord. Livemuziek en muziek in het algemeen moet je, zoals de statuten bevestigen, zo breed mogelijk aanvliegen. Dat is ook de manier hoe ik het creëren van de content aanpak: zo breed en creatief mogelijk, blijven kijken naar nieuwe benaderingen en de oude manieren proberen te verbeteren.

florian@hetgildezwolle.nl

Creatief producent

Aart de Gier

Bassist en backing vocalist van nederpop band ‘Hiigo’, kwam er op zijn opleiding tot muziekdocent achter dat vooral de eerste helft van die titel hem interesseerde, nam samen met Bouke en Florian het muzikale heft in eigen hand en verloor zich in de creatieve tak van Het Gilde.

Ik ben Aart en binnen Het Gilde voel ik me het meest thuis in brainstormsessies over nieuwe concepten met nieuwe mensen. Wie zit waar op de beste plek? En wie past daar dan weer goed bij? Welke ideeën gaan er uit springen en waarom?

Tijdens mijn studie Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle kwam ik erachter dat ik, in plaats van voor een klas te staan, op een veel persoonlijkere manier muzikale individuen wilde helpen hun droom te verwezenlijken. En vooral ook het proces wat daaraan voorafgaat: Wie ben ik? Waarom ben ik? Wat is mijn identiteit? En hoe komt die het beste tot zijn recht?

Na een aantal leerzame ervaringen als acquisiteur en penningmeester van Stukafest Zwolle 2021, zanger bij ‘De Kus’ van Herman van Veen en ‘ArtEZ op de planken’ kreeg ik het steeds warmer van podia, theaters en muzikale producties. Hierdoor ben ik me de afgelopen jaren gaan richten op het creëren van livemuziek. Ik speel in verschillende Zwolse bands als gitarist, zanger en/of bassist en heb de droom te kunnen leven van al dit geweld. Het Gilde is een van de belangrijkste onderdelen van het verwezenlijken van deze livemuziek droom en ik wacht met smart en jeukende handen op al het moois wat we gaan betekenen voor deze geweldige sector.

aart@hetgildezwolle.nl

PR-manager

Janny de Graaf + Christine de Kort

Team versterking

Audiotechnicus

Dion van der Geest

Momenteel te zien als leadgitarist in de band Hiigo en sinds 2021 ook te vinden bij Hedon als geluidsman. Daarnaast is deze conservatorium afgestudeerde veel bezig als songwriter en producer voor andere artiesten. Maar bij Het Gilde kennen we hem vooral als audioheld.

Ik ben Dion en vanaf dag één werk ik samen met Het Gilde om te helpen met alles wat te maken heeft met geluid. Zo hebben we samen in de eerste paar clipshoots in 2020 mogen ontdekken hoe vet het is om goeie live registraties te maken van Zwolse artiesten en wat de fijne kneepjes van het vak zijn die Het Gilde maken tot wat het is vandaag de dag. Tijdens opnames zorg ik ervoor de alle instrumenten en vocalen als losse sporen worden opgenomen, zodat deze later beter gemixt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de artiesten naast mooie live beelden ook echt goed klinken. Naast het geluid draait het bij mij ook heel erg om de artiesten. Omdat ik zelf vaak genoeg op het podium heb gestaan weet ik hoe fijn het is om een comfortabele en vriendelijke sfeer neer te zetten voor een artiest, zodat die zich nergens zorgen om hoeft te maken en zich volledig kan focussen op de performance. Hierin zit ik erg op één lijn met Het Gilde aangezien dit natuurlijk ook een van de kernwaarden van Het Gilde is. 

Grafisch ontwerper

Leon Blokzijl

Freelance drummer, het brein achter Mayking.nl en hier vanuit maker van alles wat grafische vormgeving heet. Als oud-schoolgenoot is hij voor Het Gilde een vaste aanvulling op grafisch gebied.

Na afgestudeerd te zijn in grafisch vormgeving (Cibap, Zwolle) en muziek (ArtEZ Conservatorium, Zwolle) is het voor mij het allerleukste om beide disciplines te kunnen combineren. Om die reden vind ik werken voor Het Gilde heel tof om te doen. Ze komen altijd weer met nieuwe, creatieve, muzikale projecten waar ik een nieuw logo of gehele vormgeving voor mag maken. Vanuit mij, maar ook vanuit Het Gilde merk ik dat ze het heel fijn vinden dat ik zelf ook muzikant ben en daardoor snel een bepaalde stijl en sfeer kan neerzetten die door muzikanten erg gewaardeerd wordt!

leon@mayking.nl

Onze partners

Het Vliegende Paard

Bezoek de website

Al vóór de begindagen van Het Gilde werkten we samen met hét studentencafé van Zwolle; Het Vliegende Paard. Het Gilde verzorgt iedere woensdag een livemuziek avond in het café waarvan één keer in de maand een jamsessie waarbij heel Zwolle welkom is om mee te doen. Van pop tot jazz, van prachtige luisterliedjes tot keiharde meezingers, in de programmering zorgen we voor genoeg afwisseling en proberen we een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. We vinden het belangrijk om de live muziekscene in Zwolle meer te laten leven en voor een groter aantal mensen toegankelijk te maken, want zoals een wijs man ooit zei ‘Alle vette shit komt uit het Oosten’ en daar dragen wij graag aan bij. 

Het Vliegende Paard is waar het hele feest dus eigenlijk begon, Bouke heeft daar gewerkt als barman en al gauw kregen de eigenaren van Het Vliegende Paard door dat Bouke echt een ondernemend iemand was met een grote passie voor muziek. Toen hij aangaf dat hij zelf wel wat livemuziek neer kon zetten in Het Paard, werd daar enthousiast op gereageerd. Kort daarna heeft hij Aart erbij gevraagd om samen de programmering op de woensdagavond te gaan doen. Dat ging eigenlijk heel goed, de programmering voor de zomer was helemaal rond en toen kwam Corona. 

Vanuit Het Vliegende Paard hebben we ontzettend veel hulp gekregen om ons verder te ontwikkelen, ook in coronatijd, door Het Gilde Live op te zetten. Omdat er verder weinig mogelijk was, kwam het idee om live video’s te gaan opnemen in Het Vliegende Paard en vanuit daar ook naar andere locaties uit te stromen voor die opnames. We hebben daarin steun gekregen van Het Paard en van Buro Ruis, om de livemuziek woensdag en überhaupt de livemuziek scene in Zwolle levend te houden. Ook om te laten zien wat muzikaal Zwolle en Het Vliegende Paard te bieden hebben. 

Toen we begonnen met de programmering van Het Vliegende Paard kwamen we er al snel achter dat dit een van de plekken is waar Artez studenten en opkomende muzikanten die op Artez hebben gezeten regelmatig kwamen spelen. De studenten kwamen dus wel op dezelfde plekken, maar echte verbinding miste nog. Toen zijn we door Artez gevraagd het Artez Poporkest op te starten om studenten van de opleidingen Klassiek, Docent Muziek en Jazz & Pop meer te verbinden. Hier leren studenten meer over het spelen in een orkest en vindt er een soort kruisbestuiving van opleidingen plaats, die ervoor zorgt dat de Artez studenten elkaar steeds beter leren kennen. Daarnaast hebben we de opdracht gekregen om studenten binnen hun eigen vakgebied meer naar buiten te laten treden bijvoorbeeld, vaker te laten spelen in de stad en te bekijken wat de studenten daarvoor nodig zouden hebben. Ook richten we binnen Artez een studievereniging op om die verbinding nog meer op te zoeken en ervoor te zorgen dat alle kansen die er zijn met zo veel muzikanten bij elkaar, ook daadwerkelijk worden benut. 

Hedon

Bezoek de website

Hedon is de thuishaven van het Artez Poporkest en via Buro Ruis komen we vaak in aanraking met het poppodium. Het Artez Poporkest is natuurlijk een groot orkest van 37 man, en één van de eerste zalen die ons de kans gaf om dat neer te zetten en een show omheen te bouwen, was Hedon. We konden met het orkest in de grote zaal terecht, wat natuurlijk supertof was. Hedon opent in die zin de deuren voor onze grote projecten en is daarin ook echt een partner geworden. 

Buro Ruis

Bezoek de website

Als je bij ons Buro Ruis zegt, dan zeg je Thomas Bartelds. Toen wij in Het Vliegende Paard livemuziek programmeerden en in coronatijd video’s daar maakten, heeft Thomas ons enorm gesteund met zijn videokwaliteiten, maar ook als contactpersoon bij Buro Ruis. Hij heeft er (vanuit Buro Ruis) mede voor gezorgd dat samen met Het Vliegende Paard deze video’s financieel mogelijk gemaakt konden worden. In dit proces heeft hij ons heel veel geleerd over het organiseren van activiteiten en evenementen. En zo heeft ie ons eigenlijk indirect getriggerd om het Artez Poporkest te beginnen en vooral om bij Artez aan de slag te gaan. Buro Ruis helpt en steunt ons in de grote projecten die we in Hedon doen in combinatie met studenten, want wij werken veel mét studenten en Buro Ruis is er natuurlijk vóór studenten. Buro Ruis is een van onze grootste leermeesters, provider van zalen en stimulatie van het doorzetten van goede ideeën. 

Academiehuis

Bezoek de website

Het Academiehuis is onze ingang voor het programmeren van klassieke muziek, iets wat we al heel lang wilden doen. Via Bart Jansen, creatief producent en conceptontwikkelaar, kregen we de tip om eens om de tafel te gaan zitten met Gerben Pol van het Academiehuis. Hij is daar muziek coördinator. We hebben toen samen gekeken of er iets mogelijk was bij het Academiehuis en dat bleek inderdaad het geval te zijn. We gaan daar vanaf maart een pilot houden met iedere zondag klassieke muziek. Dit is de plek waar wij klassieke muziek kwijt kunnen en spelen hier zelf de verbindende factor tussen Artez studenten en het Academiehuis.